Στοκχόλμη, η πόλη των 53 γεφυρών

Πολλοί λένε ότι είναι ψυχροί.. Μύθος. Λένε ότι είναι όλες κούκλες. Μύθος. Λένε ότι το χειμώνα... δεν μπορείς να περπατήσεις απο το κρύο...Ε και πάλι μύθος...Αν, πριν από ένα ταξίδι, έχεις το μυαλό σου γεμάτο στερεότυπα, δεν ξεκινάς καλά! Ετσι ήμουνα και εγώ πριν ξεκινήσουμε το τάξιδι στην Σκανδιναβία. Λίγες μόνο μέρες να μείνεις στη Στοκχόλμη, αρκούν για να... καταρρεύσουν οι παραπάνω μύθοι. Οι Σουηδοί δεν είναι ψυχροί - είναι ευγενικοί, φιλόξενοι, ε... ναι και όμορφοι(παρακαλώ να μην παρεξηγηθω). Οι Σουηδέζες, πάλι, εντάξει, δε βγήκαν και από το ίδιο καλούπι όλες  υπάρχουν και... λιγότερο όμορφες. Όσο για το κρύο, ναι, αν στα μέσα Ιανουαρίου κάθεσαι έξω με t-shirt, σίγουρα θα κρυώσεις.Βέβαια εγώ θα έλεγα ότι η πιο ωραία εποχή για να πάτε Στοκχόλμη είναι Καλοκαιρι..
Αρκετά με τους μύθους, όμως, ας περάσουμε στην πραγματικότητα. Και, μιλώντας για τη Στοκχόλμη, η πραγματικότητα είναι ενδιαφέρουσα και γοητευτική. Η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά, που ενώνονται με 53 γέφυρες, και όλες τις εποχές του χρόνου προσφέρει ένα σαγηνευτικό θέαμα.

Η φυσιογνωμία της πόλης, όμως, είναι πλέον γνωστή σε όλους. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Στοκχόλμη έγινε μια από τις πιο δυναμικές, δημιουργικές και ελκυστικές πόλεις σε διεθνές επίπεδο και σε διάφορους τομείς, όπως το ντιζάιν, η μουσική, η μόδα, η γαστρονομία, το shopping, για να αναφέρουμε μερικούς. Αυτή είναι η «νέα Στοκχόλμη», ένα φαινόμενο που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποδίδεται πλήρως με την έκφραση «μέσα σε 10 χρόνια η Στοκχόλμη μεταμορφώθηκε από μεγάλη πόλη σε μικρή μητρόπολη». Σήμερα η πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι μία από τις -πραγματικά λίγες- πόλεις στον κόσμο που διαθέτουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας μητρόπολης, αλλά χωρίς τα αντίστοιχα μειονεκτήματα.



Πώς, πού, πότε...




Μετακινήσεις: Τι άλλο; Μετρό! Πολλοί σταθμοί είναι βαθιά, πολύ βαθιά μέσα στη γη - θα το καταλάβετε καλύτερα όταν βρεθείτε στο τελευταίο σκαλί της κυλιόμενης σκάλας και κοιτάξετε πίσω σας!

Φαγητό: Οι Σουηδοί αγαπούν ιδιαίτερα το μεσημεριανό, οπότε προτιμήστε να δοκιμάσετε κάθε φορά το πιάτο της ημέρας σε ένα από τα αμέτρητα εστιατόρια της πόλης. Όσο για το κόστος, μην ανησυχείτε, στη Στοκχόλμη (σε αντίθεση με την Αθήνα...) μπορείτε να φάτε σε καλό εστιατόριο από 10 ευρώ το άτομο - ναι, δεν είναι πλάκα!




Εντυπωσιακά κτήρια και συννεφιασμένος ουρανός: η «τυπική» Στοκχόλμη -που δεν είναι πάντοτε έτσι όμως...

1 σχόλιο:

KitsosMitsos είπε...

Ταξιδεύοντας, λοιπόν, καταρρέουν οι μύθοι και χτίζονται μοναδικές αλήθειες :-)